Pages

Wednesday, January 30, 2013

::Kisah Ari Ini::


Dh bbrp minggu ni kesihatan aku amat tidak mengizinkan utk bekerja spt biasa..spt pic kat atas aku ke klinik utk dptkan rawatan..

Published with Blogger-droid v2.0.9

Tuesday, January 29, 2013

::Sesuatu Yang Merisaukan::





acapkali aku dipesan agar jgn risau...tp ada byk perkara yg amat merisaukan aku krn aku tak boleh langsung bercerita kpd sesiapa apa yg merisaukan aku...bknkah itu sesuatu yg amat sakit...wahai hati...mampulah kau bertenang sehingga esok....atau sehingga ianya nmpk jln selesai...buat masa skrg hati ini terlalu gusar dan sakit selagi ianya tidak selesai....

::Merenung Kemarahan::

as salam...kalau ikut tajuk mmg nampak gempak...tp citenya tak ada lah gempak sgt pun...tp aku cuma nak merenung kembali punca kesakitan aku ni....apabila dilihat balik puncanya adalah kemarahan....kemarahan yg dah mmg lama ada dalam hati dan mmg bersarang dan akhirnya ianya tidak dapat dibendung akhirnya meletuslah kemarahan itu...dan apabila ia meningkat maka tahap stress yang dibenarkan melebihi...maka terjadilah sakit2 yang tak diundang...jadi bagaimana untuk mengurangkan kemarahan aku ni???selagi manusia BODOH itu tidak bertanggungjawab atas semua kesalahan yang dilakukan selagi itu kemarahan aku memuncak...dan lebih sakit hati kerana aku tidak boleh melepaskan kemarahan itu depan mata manusia BODOH itu kerana panggilan aku tidak dijawab...sms aku tidak dibalas...bukankah itu lebih menyakitkan hati aku..korang rasa tak wajarkah kalau aku marah????

Friday, January 25, 2013

::Lagi Tentang Mereka::

Pic ni diambil minggu lepas semasa mrk menikmati happy meal..skrg aku dh jumpa ngan dorang..hilanglah rindu kat mrk..
Published with Blogger-droid v2.0.9

Thursday, January 24, 2013

::Menu Tengahari::

disbbkan ari ni ari cuti dan anak kesayangan pun blk bercuti so aku ni mcm bercadang memasak tuk tengahari ni...walau tak cukup sehat aku gagahkan diri jgk....so aku pun mencarilah resepi tuk buat idea...kat umah ni masih ada mee siput...so aku plan nk masak mee siput jek tuk tengahati ni...klu ikut kat google ni kne pakai byk brg tp disebabkan keterbatasan tenaga aku menggunakan apa yg ada di peti ais...sedang memikir nk masak apa...


mee siput masak kari


mee siput goreng basah....

yang mana satu yek????tunggulah apa hasilnya nanti..apa2 pun terima kasih pd en google sbb bg idea.....

Wednesday, January 23, 2013

::Salam Maulidur Rasul::



di kesempatan ni aku nak mengucapkan salam maulidur rasul  kepada semua kawan di alam nyata mahupun di alam maya ni(peminat blog).....tapi ada ke kengkawan  yg akan baca blog ni??? harap2 adalah yek.....hehehehehehe.....esok jugak adalah hari bercuti utk aku...dah beberapa tahun ni aku dah tak mengikuti perarakan sempena Maulidur rasul....ntah kenapa plak tak terpilih dah beberapa tahun kebelakangan ni...sedih jugak tapi tak boleh nak buat apa lah...hehehehehehe...tapi aku ok jgk sbb boleh berehat jugak...nak ikut berarak tu bkn sbb dapat baju percuma tapi kepada spirit yang ada semasa berarak tu..berarak sambil berselawat...


::Bukan Air Tangan::


Slalunya aku akan membasahkan tangan tuk memasak tp kali ni lain plak..ada seseorang dr jauh memasak utk mkn tghari pd hari tu...kisah ni berlaku minggu lepas amsa aku gering...hehehehe..bkn senang nak dapat lauk (telur dadar,ikan bilis goreng,sambal puyuh dan sambal sardin) yg dimasak oleh tangan tu...hehehehehehehe...apa2 pun terima kasih lah sbb sudi memasak....

Published with Blogger-droid v2.0.9

::Botol Air::


 Salam dan selamat pagi..pagi ni tetibe nk cite psl botol air yg byk dan penuh..nak dijadikan cite masa aku sakit kelmarin adalah seseorang tu mengisi air dlm botol tuk suruh aku minum sbb dia tau aku mmg kurang minum air kosong..meh nengok fotonya


skrg ni kesemua botol air tu dah hampir kering sbb dah diminum...hahaha....

Published with Blogger-droid v2.0.9

Tuesday, January 22, 2013

::Teringin La Plak::

malam2 ni hajat aku mmg besar nak update cite kat blog ni tp memikirkan kabel penyambung alias USB Cable tak dibawa pulang dan talian 3G tiada di telefon maka gagallah hajat malam ni nak bercerita...aku ada cite tentang manik yang dah lama aku tak bercerita(bkn sbb xde manik baru dibuat tapi malas bercerita),tentang makanan,botol air,tentang mereka juga tentang kata2 semangat yg kadang2 tak berkesan langsung pada aku...tapi tetap aku nak jadikan cerita supaya adalah cerita(seperti kata seseorang..."ala kak cite apa aje,kadang2 pasal kertas pun boleh jadik)...boleh camtu ke???hentamlah...ini blog aku kan????hahahahahaha(ketawa jahat)

::Simptom Darah Tinggi::

tengok tajuk pun dah tau kan????sekrang ni blog aku dah jadi macam blog kesihatan plak...bukan seebab apa aku ni dah ada penyakit baru so aku cuma nak bagi info pd diri aku ngan sesape yg rasa ianya berguna...hehehehehe...so berbalik kepada tajuk entri ni...masa aku mula2 pitam ari tu simptom yang aku alami ialah sakit kepala di bahagian belakang kepala dan aku rasa berdenyut sangat..terus gelap mata dan hehehehehe...dan hasilnya apabila disemak nah amik kau...tingginya darah aku...korang leh jenguk entri aku...so aku pun nengok la kat blog seseorang ni.....katanya kebanyakkan pesakit darah tinggi ni tak tunjukkan simptom tertentu tapi kebanyakan kali cuma sakit kepala....tapi kalau nak tau naik atau tak darah kita kenalah buat ujian tekanan darah...

foto Tekanan Darah Tinggi - Tanda-Tanda Dan Cara Mencegah

inilah yang aku rancang buat untuk menurunkan kadar tekanan darah aku.....yang paling penting adalah mengawal emosi...kalau dilihat kat atas tu aku yakin aku boleh buat tapi yang aku tak yakin boleh buat adalah mengawal emosi diri...mcmana nak buat tu yek???

Monday, January 21, 2013

::Pengenalan kepada Darah Tinggi::


semenjak aku di klasifikasikan sebagai pesakit darah tinggi ni...aku cuba cari info yang banyak berkaitan penyakit baru yg aku hidap ni...kalau aku tengok dari gaya pemakanan aku mmg kompom lah tak kena penyakit ni sbb aku bkn pemakan tapi apabila doc kata aku ni terlampau stress maka aku terpaksa bersetuju ngan apa yg doc tu kabarkan....pagi tadi kak nisah tanya brp bacaan darah aku so aku pn ke klinik dan hasilnya aku adalah pengidap darah tinggi tahap 1(Mild) iaitu bacaan aku pg tadi 145/94...lebih dari yg normal iaitu 120/80...macam tinggi nombor di kedua2 tu....patutlah aku pitam setiap kali bangun dan berjalan...

so aku pun carilah info kat laman ni....ada info yang mungkin lengkap bg aku tp korang  blh aje carik kat en google kalau nak tau...pasni aku kena buat banyak perkara tuk turunkan nombor tu...antaranya kembali bersenam,ambil makanan tambahan,meditasi,bercuti dan bertukar corak pemakanan iaitu mengambil lebih makanan berasaskan soya...nah amik ko....hahahahahaha..selamat menjalani rawatan...hehehehehe


::Akulah Yang Nakal a.k.a Jahat::



Pada hari begini,di saat aku perlukan dia tiba2 keluar sepotong ayat yg buat aku tersedar yg selama ini akulah manusia yg tak sedar diri tu.akulah yg selama ini menjadi duri dlm daging.akulah yg selama ini jd penyebab...akukah yg menjadi punca???mmg fitrah yg wanita itu dijadikan sbg fitnah dunia.maafkan aku utk segalanya. halalkan semuanya.apa yg berlaku bkn kehendak aku tp aku cuma ikut aturan yg dia buat.tp akhirnya aku yg salah.maafkan aku dan aku janji aku akan hilangkan diri jika itu blh betulkan keadaan yg berlaku.....

Published with Blogger-droid v2.0.9

Sunday, January 20, 2013

::Kerana Darah Yang Menaik::

disebabkan kelmarin aku pitam so aku pun buat keputusan g klinik...check apa yg menyebabkan aku pitam dan dengan nada terperanjat doc bgtau darah aku naik sikit selepas attack semalam....so dia bg ubat tuk kawal...tapi cam x berubah jek...jadiknya ku pun mengambil pesanan kawan2..katanya minum air asam kping tuk turunkan tekanan darah tinggi...kejap lagik nak buat and nak nengok ada perubahan tak.....kalau masih yg sama mmg aku tak boleh memandu lah jawabnya dan aku akan cuti lagik sehari....janganlah...aku punya banyak keje yang menunggu kat pejabat...Ya Allah berikanlah kekuatan utk aku...

::Mereka Minggu Lepas::

Salam dan selamat petang kengkawan.Dah bbrp ari aku berehat,sbb mengalami masalah kesihatan so ari ni aku rasa dh ok sikit.walau masih mabuk tapi aku gagahkan jugak dan aku mula menaip sikit kisah ttg mereka..aku rasa korang pn dh tau sape mrk yg aku maksudkan...





Klu korang tgk pic tu..inilah merekanya..buah hati pengarang jantung aku..cucu dan anak buah aku...pic ni anak buah aku send masa dorang g taman jaya minggu lepas...rindunya nak nengok dorang berdua ni...

Published with Blogger-droid v2.0.9

Friday, January 18, 2013

::Kisah Semalam dan Hari Ini::

salam...semalam aku tak dapat nak update cite dlm blog ni sbb semalam aku ada kisah tragis...semalam aku jatuh kat opis and ari ni plak aku mc..so utk dua tiga hari berikutnya aku tak de cite..maaf yek kengkawan..nnt kalau aku dah sihat aku akan post cite utk bacaan korang yek...maaf sekali lagi...sampai kita jumpa lagi..in sha allah

Wednesday, January 16, 2013

::Baju Tidur Den::


ini gambar yang anak buah aku send minggu lepas kot...nak tunjukkan yg anak dia dah pakai baju tido yg aku belikan tuk danial....hehehehehe..nampak cute cucu aku ni pakai baju warna pink..tuk anak adik aku plak aku belikan warna biru.....tapi fotonya belum sampai lagi....

::Tersibuk Tapi Sempat Jugak::



ari ni lewat plak aku update cite....bukannya apa aku ni sibuk sikit...tapi dalam keadaan macam ni pun aku tetap menghantar pesanan ringkas kepada seseorang dengan harapan org tu membalas tapi harapan hancur....ternyata setiap orang tu berbeza lah...aku ni walau dalam keadaan apa sekalipun akan tetap menghantar mahupun menjawab setiap sms yg dihantar....tp berbeza plak ngan sesetengah orang ni...bila sibuk mmg kita ni diketepikan langsung..seolah2 tak bererti plak...sesungguhnya amat terasa....tapi aku buatlah seperti yg disarankan...SABAR....tunggu nanti bila sabar aku hilang...rasakanlah....

Monday, January 14, 2013

::Jalan2 ke Huat Lai::

kalau orang lain gi berjalan2 pusing melaka aku plak buat lawatan ke Huat Lai...korang mesti nak tau apa tu Huat Lai kan??inilah yang dipanggil Huat Lai...

 

kalau korang leh nampak logo kat atas tu dah tentu korang tau apa itu Huat Lai...Huat lai merupakan sebuah ladang ternakan ayam yang terbesar di Melaka.kat ladang ni ada telur ayam,anak ayam,ayam tua,makanan ayam dan sebagainya....korang nak tau apa sebabnya aku ke ladang ayam..hah ni sebabnya .....





inilah budak2 yang menyebabkan aku ke ladang ayam....yg sebelah kanan tu anak buah aku..kawan dia nak buat final projek berkaitan ayam..so aku bawaklah ke ladang ayam ni...banyak yg budak2 ni dapat termasuk aku sekali...







inilah suasana dalam ladang ayam tu..comel tak ayam yg kat atas tu???masa aku snap pic ni ayam ni sekor jek yg nak enter frame....so aku amiklah pic ayam comei ni.....dalam ladang ni ada 111,080 ekor ayam...so korang boleh bayangkan tak berapa byk telur ayam yg pekerja kat sini kutip setiap hari...seekor ayam leh bertelur sebijik sehari....


anak buah aku mmg excited nampak telur ayam fesh..siap pegang ngan buat aksi pengutip telur ayam berjaya di Huat lai...hehehehehe


ini plak masa pekerja2 kat ladang ni ngah packing telur masuk kat tray telur tuk dihantar ke kilang utk digrading....telur kat sini mmg besar....
 


ini plak dah tentulah pic tuan tanah...nak jadik pekerja Huat Lai tak boleh so pakailah baju ni sekejap...nak masuk ladang ayam ni kena pakai baju kilang sebab ayam akan nampak perbezaan antara pekerja ngan orang luar...masa aku masuk pun ayam2 tu kelam kabut sebab tak pernah nampak muka kitaorang bertiga...tapi memang best masuk ladang ayam...

::Koleksi Botol M&M::

ni cite koleksi kawan serumah aku...tak adalah banyak tapi cukuplah untuk aku buatkan cite....dia ni selain minat makan OREO dia jugak suka makan M&M..so meh nengok botol coklat kegemaran dia.....


inilah antara koleksi yang dia dah ada..coklat ni sedap tapi harganya yg buat aku tak mampu nak beli....


::Patah::

salam...dah agak lewat baru nak wat entry tuk ari ni..maaf lah yek...sebab ari ni ari isnin jadi ada sedikit sibuk berbanding hari2 yang lainnye....aku cuma nak cite pasal kaca mata kesayangan aku yang patah pada jumaat lepas...kisahnya kerana aku terduduk di atasnya..sedih kan...nak beli baru mmg harapan tipis lah...kena kumpul duit lagi la....



patahlah hati.....adui...mana nak carik duit nak beli sunglass baru ni...nak drive waktu tengahari pun susah sebab aku ni tak boleh silau.....haduuuiiii....

Friday, January 11, 2013

::Coklat Untuk Aku Ke??????::



dah beberapa hari aku tak berceloteh kat blog ni so pepagi ni aku nak cite psl coklat..aku dapat coklat ni ari rabu (kalau tak silap aku lah)......diberikan oleh dak safiah..pada peringkat awalnya nak di berikan kpd seseorang tp mengenangkan coklat itu berbentuk hati maka dibatalkan hasrat itu...diberikan pada aku sbb kata dia bentuk hati tu tuk aku......so aku pun amik aje lah...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...