Pages

Monday, October 31, 2011

jari jemari unik.....( part 2)

salam n selamat pagi.....
pepagi ni nk wat entry psl jari jemari aku....klu org tk kata jari aku unik aku ttp nk kata jari jemari aku mmg unik sbb aku leh jahit manik tuk baju aku sendiri....nk dijadikan cite,2 hari lepas yakni ari jumaat tailor aku merangkap jiran menghantar pesanan ringkas @ sms memberitahu baju aku dh siap.so aku tanpe membuang masa dtg ke umah dia tuk amik baju....ble dh amik mulalah berfikir....apa yg aku nk buat kt baju ni yek?????so aku pun tgk koleksi manik aku...ada tk warna yg sesuai tuk digandingkan ngan baju2 ni.....hehehehe.... jgn marah yek....rupanya hanya sesuai tuk sehelai jek....tk pe lah jahit dulu......

aku mula jahit jumaat malam n siap awal ahad.....knp jd lmbt?????sepatutnya aku cuma amik masa sehari jek nk jahit tp disbbkan aku ke kl petang sabtu tu maka lewatlah baju ni disiapkan.....bkn sbb malas tau....so pagi ahad aku baru baju aku siap......rehat kejap baru g jln bunga raya g beli manik tuk baju yg kedua...hehehe...pecah purse aku bile g kedai manik...blh jd rambang mata....byk koleksi manik...pelbagai warna,bentuk,saiz dll.......huh klu ddk satu ari pn tk perasan.....

ok lah.....nak tengok baju2 yang dh siap dan dlm pembikinan....meh kite tengok....
*
*
*
*
*
*
*
*
baru siap sebelah tangan......

kedua2 belah tangan......

selepas selesai pembikinan

complete.....

baju kedua....masih dalam pembikinan

ni pun masih di dalam woksyop.....

Thursday, October 27, 2011

~~10 tips for finding true love~~

salam....
pagi2 ni saje je nk cite psl finding tue love @ bhs melayunye mencari cinta sejati.....aku tulis ni berdasarkan pengalaman sendiri + ngan pengalaman mrs rori raye...tq to her...she is the one who taught me about love after i had a nightmare about love....she is the one....

ini 10 tips yg aku blaja dr mrs Rori Raye....klu nk tau pegi ke laman web dia di www.HaveTheRelationshipYouWant.rsys1.com..... byk info blh dpt kt web dia....

10.Open your heart and be surprised
9.Dont become exclusive until you're committed
8.Soften your body language
7.Don't think too far ahead
6.Share your feelings without making him responsible
5.Stop pretending you're something you're not
4.Switch the channel to 'receive'
3.Always put yourself first
2.Don't write him off...yet
1.Remember that you can't say the wrong thing to the right man

Looking forward to hearing about the wonderful changes in our love life....hehehe

Sumber:rori raye....tq

Tuesday, October 25, 2011

kalau awak sayang saya, kenapa awak tinggalkan saya

Aku Belajar Melupakan
Seseorang Yang Melupakan Aku
Aku Belajar Memaafkan
Semua Yang Menyakiti Aku
Aku Belajar Untuk Menjadi
Yang Terbaik Untuk Orang
Yang Aku Sayangi
Tetapi Satu Yang Tidak Bisa
Aku Pelajari Adalah
Aku Harus Bisa Tersenyum
Di Saat Orang Yang Aku Sayangi
Menyayangi Orang Lain...

sehingga sekarang aku masih tidak bisa memafkan mereka.....adakah keras sangat hati aku ni?????

sumber:***Sook Joo** Facebook

bile aku g shopping

salam.....
dh agak lama aku tk wat entry ttg aku....dan dh agak lama aku tk g shopping sbb ada masalah yg timbul....so nk dijadikan cite,ujung minggu ari tu aku ngan secara gagahnya g shopping di JUSCO sendirian(maklumlah dh duduk sorang,sendiri mau ingatlah) ari Jumaat lepas and ari Ahadnya aku g pusing JUSCO Ayer Keroh,g MBO tgk wayang, MP karaoke and window shopping di Parkson MP....abis sume tempat aku jelajah....spt kata org aku balas dendam....nikmat bile dpt beli brg yg aku idamkan....tp bukan pun brg mahal...lgpun aku g shopping masa ada offer saje...mana mmpu nk beli ikut harga biasa....

so,inilah hasil tangkapan aku semasa aku menjala kelmarin....hehehehe....

*
*
*
*
*
ini mmg warna kasut idaman aku...dh lama aku nk pakai kasut warna merah.....macam mak datin lagi.....kasut ni mmg tk mahal....jgn ingat aku ni jenis shopping bnde yg mahal...aku bkn ada sugar daddy yg nk support aku ke????hehehe

kasut hitam ni aku beli sbb aku nak pakai kasut hitam bertali....kasut hitam mmg ada tp slip saje....hehehehe.....gatal kan...tp bkn mahal kasut ni....murah aje...

handbag putih......aku mmg minat jenama SEMBONIA....bkn sbb dia mahal tp sbb kualiti...berbaloi seh beli...leh pakai lama.....

ni 2nd beg from SEMBONIA jgk.....mengidam nk handbag warna coklat...finally....klu bf aku tau aku shopping mcm org gile,kompom kne mrh....sori lah...

Wednesday, October 19, 2011

tukar nama blog.....

salam....
entry petang ni tk bergambar sbb sekadar nk bg info.......petang ni tetibe plak nk tukar nama blog aku.....dr my ownz kepada stories of my own.....sebab aku tukar nama ni bila memikirkan sume cite yg aku buat adalah berkaitan ngan diri aku...so bile dikumpulkan sume cite menjadilah.......stories of my own....hehehehe...

~cite ttg putus kasih~

salam and selamat pagi.....

pepagi ni bukak je fb ada kengkawan aku yg cite psl putus kasih.....tetibe jgk aku nk buat entry psl putus kasih jgk..aku cite berdasarakan pengalaman aku sendiri.org lain aku tk tau tp klu tetiba ada yg terkena tempias dr cite ni aku mnta maaf bebanyak...spt yg aku dh kata dlm blog ni...tulisan aku tidak pernah berniat untuk menyinngung perasaan atau jiwa sesiapa pun...

berbalik pd cite pasal putus kasih ni....aku amik kata2 ni dr wall kawan aku kt facebook...(tq cik pah..)

"Jika benar kamu sygkan dia..maka lepaskannya..jika dia kembali padamu..maka dia adalah milikmu..jika tidak..dia bukan milikmu..♥"

"Tuhan memberi kita dua kaki untuk berjalan, dua tangan untuk memegang, dua telinga untuk mendengar dan dua mata untuk melihat. Tetapi mengapa Tuhan hanya menganugerahkan sekeping hati pada kita? Kerana Tuhan telah memberikan sekeping lagi hati pada seseorang untuk kita mencarinya..."

"Kadangkala perkara tercantik dan terbaik di dunia tidak boleh dilihat, dipegang. Namun begitu… ia boleh dirasai dalam hati..." ♥

Bila difikirkan balik apa yg dh jd pd aku bbrp bulan yg lalu,ayat ni mmg aku kena telan dan sematkan dlm kepala otak aku yg degil ni....kalau betul kite sayangkan seseorang, melepaskannya pergi adalah tindakan yg paling wajar kita buat walaupun hati kita amat terluka dan tak sanggup untuk melepaskan dia....menyayangi dan mencintai dia bkn bererti dgn memiliki dia cukup sekadar kita tau dia bahagia dan gembira dan kita nmpak dia dari jauh....

Jadi, seperti mana aku tgk dia gembira ngan org baru,mcm tu jgk aku nk diri sendiri ni bahagia....jodoh aku mungkin bkn dengan dia...dia mungkin bkn yg terbaik utk aku walaupun pada ketika itu aku rasa mmg dia yang paling sempurna untuk aku..... jodoh  aku mungkin ngan org yg skrg tp jauh di lubuk ati aku sebenarnya aku inginkan benda yg lain....walaupun aku tau harapan aku ni mustahil..

Moralnya : bukan kita yg tentukan siapa jodoh kite pada masa depan....kalaupun kite sayang seseorang ngan sepenuh jiwa dan raga tp jika dh tertulis bkn dia yg diciptakan utk kita maka jln paling mudah adalah redha ngan takdir yg ditentukan untuk kita....jgn melawan takdir Allah sbb hanya Allah yg tau apa yg terbaik utk kite..........Allah adalah perancang yang Maha Hebat dan siapalah kita sebagai hamba-Nya melawan perancanganNya.....
doa bg mendekatkan jodoh....
ni plak doa mengatasi kekecewaan selepas putus cinta....
Nota:moga2 kite sume mendapat menfaat dr setiap apa yg berlaku dlm hidup kite seharian...

Tuesday, October 18, 2011

~Saya dan Blog~

Untuk menghilangkan rasa boring dan menghilangkan rasa mengantuk yang memberat di mata, tiba-tiba nak buat tag ini.  Tag yang aku jumpa di blog apen-idariana

Apa nama maya anda?
amieda


Umur anda berapa?
dh masuk 3 series pn..


Bila tarikh lahir anda?
28 Ogos 1979


Anda masih belajar atau berkerja? di mana?
Dah bekerja... Sebuah jabatan kerajaan.



Anda single?
Ya.

Kenapa anda ada blog?
Sebab aku ingin mencatatkan segala kisah aku dan keluarga aku.  Ingin mencatatkan segala memori, suka dan duka saya untuk dikongsi keluarga dan teman-teman.  Supaya keluargaaku boleh melihat kisah-kisah mereka di sini.

Anda kisah tak kalau ada orang benci anda?
Tak suka tak apa.  Kita bukan boleh paksa orang untuk menyukai kita.  Bukan semua orang boleh terima penulisan kita.  Jadi, untuk dikenali atau menjadi 'public figure' di alam maya ini kita harus bersedia menerima pandangan orang lain.  Apa-apa pun aku lebih suka jika orang memberi pandangan kepadaku kerana aku hanyalah manusia biasa yang tidak lari daripada melakukan kesilapan.

Sikap yang paling anda benci dalam dunia ni?
Mungkir Janji, Curang, Penipu, Talam Dua Muka.

Nyatakan salah satu blog yang anda paling suka baca...
Saya suka baca semua blog yang selalu berkongsi mengenai kisah hidup mereka.  Suka baca blog yang ada banyak gambar-gambar sebab saya sendiri suka bergambar. :-)

Upload satu gambar anda (optional)

aku dan dia.....
So, pada sesiapa yang nak buat tag ini dipersilakan

::cite ttg aku::

salam.....
dah agak lama aku tk update blog aku ni.....bkn sbb mls tp tk de cite baru n tk de mood nk bercerita...ntah apa yg tk kne ngan aku ni.....aku pn tk tau lh....aku rasa mental kot...ari ni aku g keje ngan mood yg blh dikatakan buang ke laut....ada yg tnye knp tk make up ari ni....aku jwb mood tk de...

so bile mood tk de,jgn lh cuba cari psl ngan aku....tp pg ni dlm kul 9.10 pg dh ada mangsa yg kne ngan aku nyer semburan laser ala-ala ultraman.....he3...nasiblah uncle....sape suh awk melenting tk tentu psl....kn dh kne jurus semburan dr aku....bkn aku sengaja tp dh uncle tu carik psl ngan aku yg tk de mood nk berckp @ nk buat apa2....sori lah uncle....u dtg pada mse yg tk betul.....
nota:kpd sesape yg akan terkena,telah terkena ngan aku pd ari ni aku minta maaf bebyk yek...

Friday, October 14, 2011

hati berbunga mekar......

salam......
 entry pagi ni ,nk cite psl hati yg berbunga mekar dan kembang segar di tmn ati aku skrg ni.....bersyukur pd Allah s.w.t krn mengembalikan si dia pd aku semula selepas aku kehilangan di hampir 2 bulan....si dia mendiamkan diri tanpe sebarang petunjuk.....mcm org gile aku dlm 2 bulan ni....so klu korang leh perasan skrg ni selera mkn aku mcm org tk prnh jmpe makanan....itulah terapi diri utk aku....

nk dijadikan cite,smlm ptg aku bukak fb aku tetiba aku ternmpk nama si dia komen kt profile picture aku.....aku punye melompat kegembiraan sambil tadah tgn bersyukur akhirnye si dia kembali semula....puas aku tersenyum gembira...

setelah menderita akhirnya aku mampu menarik nafas lega walaupun aku tk tau brp lama aku mmpu tersenyum gembira....hanya yg aku mohon agar perancangan kami akan berjalan lancar....mudahkan segala urusan kami....makbulkan doa2 kami......percepatkan jodoh kami.....tidak ada yg lain kami pohon melainkan keberkatan Mu Ya Allah.....

Thursday, October 13, 2011

......kenali wanita.....

salam....
entry pagi ni aku nk cite psl kenali kte sbg wanita.....aku tulis bkn sbb apa tp sbb terkilan ngan seseorg yg tk mengenali aku sebagai seorang wanita....ada byk perkara yg sume org kne tau psl wanita...bkn setakat kelembutan,kelemahan,kekuatan dll.....tp ada byk faktor yg perlu dikenali....ayat ni aku qoute dr fb kwn aku ttg wanita...katanye...
whatever you give a woman, she's going to multiply,
if you give her a sperm, she'll give you a baby,
if you give her a house, she'll give you a home,
if you give her a groceries, she'll give you a food,
if you give her a smile, she'll give her a heart,
she multiplies and enlarges what is given to her,
so, if you give her any crap, you will receive a tonne of shit.....

inilah indahnye ttg wanita yg org lelaki kadang-kadang lupa utk amik berat....wanita selalu mengutamakan keperluan org lain melebihi keperluan mrk sendiri......tp knp slalu wanita yg dipersalahkan utk setiap mslh yg berlaku kpd lelaki...tidak cukupkah seorang wanita itu berkorban utk mereka?????

Wednesday, October 12, 2011

:: cite ttg aku ::

ari ni aku tk tau apa nk cite dlm blog ni sbb aku ngah mengantuk yg teramat sangat....mata ni mcm kena sendal ngan batang mancis agaknye...dh tk blh bukak langsung ni...tp aku gagahkan jgk nk cite knp yg aku tersangat mengantuk ari ni....

disebabkan aku ddk sensorang kt umah, maka layak klu aku kata tk de sape yg leh marah aku kan....bile aku rasa nk kuar...aku pun kuar le...so semalam, ada kwn ajak aku kuar....so aku mcm pelik tk prnah org ni ajak aku tetiba call aku memlm buta suh aku bersiap, lg 40 minit dia sampai....

so aku ni dlm keadaan mamai, bersiap lah....sambil aku kata dlm hati....mungkin kwn aku ni memainkan aku kot...mustahil dia nk dtg lewat mlm ni.....tetiba henfon aku berbunyi dan ayat org tu....."cepat kuar,sy ada kt luar umah awk....."

dengan kelam kabut aku pun trus kuar.....nk dijadikan cite...dengan tanpa arah tujuan aku dan kwn aku ni mengukur highway.......buat keje gile ktaorg mlm tu......drive keta dr melaka ke seremban pastu balik ke melaka semula....mmg keje gile kan....

sampai jek umah aku tgk jam...alamak!!!!!dh kul 3.30 pg....pergh....patut lah mata ni mcm nk tercabut jek....dengan tanpe membuang masa aku pun trus tdo....baru jek aku lelapkan mata jam aku plak berbunyi.....dh kul 6.30pg ...baru jek rasa lelapkan mata....disbbkan tk nk lewat ke opis...dengan penuh kemalasan aku bangkit trus mandi,sembahyang dan bersiap ke opis....

*moral dari cite aku ni:jgn sesekali kuar umah lewat mlm and g keje dlm keadaan tk ada produktiviti....padan muka aku...hehehe......
ini lah mata aku......

Tuesday, October 11, 2011

xtvt sepanjang hujung minggu....

salam.....
minggu lepas aku happy sangat sbb adik aku sekeluarga balik ke umah aku....awal pagi sabtu diaorg sampai umah....happy sesangat....adalah kwn aku sepanjang dua ari ni.....so ktorg pn plan lh nk g ke mana utk mencuci mata dan telinga...

disbbkan aku ada jemputan perkahwinan di duyung dan adik aku di batu berendam, maka kitaorg plan nk g zoo melaka...disebabkan g jemputan tu pkai baju kurung so kami bercadang tukar baju di R N R Ayer Keroh.....(mcm remaja lari umah plak...bwk bekal baju tukar kat toilet..pastu lari ngan BF)

pas salin baju, ktorg gerak g zoo melaka ngan byrn RM7...tujuannya nk kenalkan anak buah aku ngan segala jenis haiwan yg ada kt zoo tu...tp rupanya anak buah aku ni penakut....so tengok aje lh antara gambar yg aku sempat snap...penat plak asyik nk bergambar.....

binatang ni namanye KONGKANG......

merak biru....

muka si penakut...hehehe....

badak......

lagi skali.....

family adik aku....

zon kura-kura....

Friday, October 7, 2011

talking to the moon......

sejak berlaku kejadian yg diingini pd aku 5 bulan lepas...hobi aku ketika itu adalah merenung ke arah bulan....atau dikenali ngan "talking to the moon".... agaknya aku dapat ilham kot pas merenung bulan tu....bile difikirkan kembali mmg klaka lh...tp dh itu aje yg mampu aku buat selepas kejadian tu...pas nangis tetiba aku terdengar lagu ni kt tv.....bermula saat itu smpai lah skrg ni....ini lah lagu yg jd halwa telinga aku...

I know you're somewhere out there,
Somewhere far away
I want you back , I want you back.

My neighbors think I'm crazy,
But they don't understand
You're all I had , You're all I had.
At night when the stars light up my room,
I sit by myself,
Talking to the moon
Tryin' to get to you
In hopes you're on the other side
Talking to me too
Or am I a fool?
Who sits alone
Talking to the moon

I'm feeling like I'm famous,
The talk of the town.
They say I've gone mad.
Yeah, I've gone mad.

But they don't know what I know,
'Cause when the sun goes down
Someone's talking back.
Yeah, they're talking back.
At night when the stars light up my room,
I sit by myself,
Talking to the moon
Tryin' to get to you
In hopes you're on the other side
Talking to me too
Or am I a fool?
Who sits alone
Talking to the moon

Do you ever hear me calling?
'Cause every night, I'm talkin' to the moon
Still tryin' to get to you

In hopes you're on the other side
Talking to me too
Or am I a fool?
Who sits alone
Talking to the moon

I know you're somewhere out there,
Somewhere far away...

by : bruno mars

Nota: sekadar cerita jek.....

jari jemari unik.....

cite ni pun sebenarnya dah basi....dah lama org tau tp aku baru ada keberanian nk pamerkan pada sume kengkawan....aku bukan pandai sgt menjahit tp disebabkan aku tk ada keje lain kt umah....aku pun memulakan aktiviti menjahit manik....

pd aku sume manik aku mmg cantik tp pd korang aku tk tau lah...aku pun bkn penjahit manik yg profesional...aku buat setakat yg aku tau jek...senget tu jgn cite lh....bile nk buat lurus jd senget...nk buat senget leh plak jd lurus...tp apa2 pun aku tetap puas ati ngan jari jemari aku yg berfungsi ni....

sebelum aku nk post dlm entry ni, puas aku fikir.....boleh ke tk aku upload gambar dlm ni...tp pas puas fikir aku pun ckp pd diri sendiri...lantak lah klu org nk marah aku...aku cuma nk share apa yg aku buat...

ni baju yg aku banggakan....

manik kt baju dibuat selepas majlis...kelakar plak....

ni baju raya aku....

ni pun baju raya aku...

ni baju seragam.....

lg baju raya....

manik tuk baju ni dh kali kedua ditukar....

baju aku.....

ni baju cc aku...Pn Noraini.....

ni lg satu picture bju pn noraini

cerita ttg tanggungjawab yg slalu kte terlupa....

‎*sumber: :facebook

Cara Mandi Wajib Yang Betul Dan Sah…
Mandi wajib merupakan perkataan yang mudah... disebut,tetapi jangan terkejut jika dikatakan banyak umat Islam di tanah air kita yang tidak sah mandi wajibnya kerana tidak melakukannya dengan betul.Untuk melakukan mandi wajib yang betul,seseorang itu tidak boleh melakukannya dengan hanya mandi secara berdiri atau duduk mencangkung sahaja. Sebaliknya,ia mesti dilakukan dalam kedua2 keadaan bagi membolehkan seseorang itu meratakan air ke seluruh anggota badannya yang zahir.

Penolong Pengarah Bahagian Dakwah,Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM),Ustaz Haji Mat Jais Kamos, menegaskan, bagaimanapun, berdasarkan pengalamannya sebagai bekas kadi di Pejabat Agama Islam Gombak Timur dan penceramah,didapati banyak umat Islam yang tidak mengetahui perkara ini.

“Akibatnya,mandi majibnya menjadi tidak sah kerana tidak memenuhi salah satu rukun mandi wajib iaitu meratakan air keseluruh anggota badan yang zahir.Apabila mandi wajib tidak sah,ibadat yang dilakukan oleh seseorang itu juga turut tidak sah. Itulah akibatnya jika tidak melakukan mandi wajib dengan betul.” tegas beliau ketika ditemui di rumahnya di Taman Sri Keramat Kuala Lumpur.

Mandi wajib yang juga disebut sebagai mandi junub atau janabah tidak boleh dipandang ringan oleh umat islam.Setiap orang yang melakukannya mestilah mengetahui dan memenuhi rukun2nya. Jika tidak mandi wajib seseorang itu tidak akan sah.

Rukun mandi wajib ada 3 perkara:

Pertama : Niat.

Kedua : Menghilangkan najis pada badan.

Ketiga : Meratakan air keseluruh anggota badan yang zahir.

Niat mandi wajib: “Sahaja aku mengangkat hadas besar kerana Allah Taala.” Atau ” Sahaja aku mandi wajib kerana Allah Taala.”

Niat itu didalam hati dan ia hendaklah disertakan ketika air sampai ke mana2 bahagian anggota badan.Bagi perempuan yang habis haid,niat mandi wajib ialah: "Sahaja aku mengangkat hadas haid kerana Allah Taala.” Manakala bagi perempuan yang habis nifas,niat mandi wajibnya ialah: "Sahaja aku mengangkat hadas nifas kerana Allah Taala”.

Niat itu jika dilambatkan atau ketika seseorang itu memulakannya selepas dia telah membasuh salah 1 anggota badannya akan menjadikan mandi wajibnya tidak sah.Oleh itu dia mestilah memulakan kembali niatnya ketika dia mula menyampaikan air keseluruh anggota badannya.Sekiranya dia berniat sebelum air sampai ke badan,niat itu juga tidak sah. Oleh itu mandi wajibnya tidak sah.

Mengenai rukun mandi wajib yang ke 2,iaitu menghilangkan najis yang ada pada badan,menurut Ustaz Haji Mat Jais, menurut Imam Nawawi, jika kita ada najis di badan,najis itu boleh dibasuh serentak dengan mandi wajib.Ertinya membasuh najis dengan mandi itu boleh disekalikan.

Sementara rukun mandi wajib yang ke 3,iaitu meratakan air ke seluruh anggota badan yang zahir,meliputi kulit, rambut dan bulu yang ada di badan,sama ada bulu2 yang jarang atau lebat.Jika rambut seseorang itu ditocang atau disanggul,sekiranya tidak sampai air ke dalamnya, tocang atau sanggul itu wajiblah dibuka.Bulu2 dalam lubang hidung pula,tidak wajib dibasuh kerana dianggap batin.Tetapi sekiranya,bulu2 di dalam hidung itu bernajis,ia wajiblah dibasuh.

Mengenai kuku pula,jika di dalam kuku ada kotoran yg boleh menghalang sampai air ke badan khususnya di bahagian bawah kuku,kotoran itu wajiblah dibuang.Membuang kotoran di dalam kuku itu pula boleh dilakukan ketika sedang mandi.

Tentang rambut yg diwarnakan pula selain inai,inilah yang merumitnya. Sebenarnya jika rambut seseorang itu diwarnakan dengan pewarna selain inai,mandi wajib seseorang itu tidak sah.Oleh itu,seseorang yang mewarnakan rambutnya dengan pewarna selain inai,jika dia hendak mandi wajib,dia mestilah membuang pewarna pada rambutnya terlebih dahulu.Tetapi untuk membuang pewarna itu pula bagaimana? Inilah yang rumitnya,sedangkan pewarna pada rambut itu sebenarnya tidak boleh dibuang begitu mudah.

Yang menyebabkan mandi wajib orang yang menggunakan pewarna pada rambutnya tidak sah kerana pewarna itu akan menyalut rambutnya yang menghalang air sampai ke rambut. Ini berbeza dengan inai.Inai sebenarnya akan meresap ke rambut,tetapi pewarna pula akan menyalut rambut menyebabkan air terhalang ke rambut.

Tetapi dalam hal ini,jangan pula ada yang salah faham.Sebenarnya pewarna itu jika dikeluarkan sijil halal oleh JAKIM dan sekiranya pewarna itu tidak bernajis,bukanlah bermaksud menjadi tidak sah.Dalam hal ini,sukalah saya menyatakan bahawa sembahyang dan mandi wajib itu berbeza.Jadi,mestilah dipandang dari sudut yg berbeza.Dalam hal ini juga,sukalah saya menyatakan,huraian mengenai rukun mandi wajib seperti yang telah saya nyatakan ini adalah merupakan perbezaan sah atau tidak mandi wajib.Jadi,ia perlulah diberikan perhatian yang lebih oleh umat Islam.

Mengenai sebab2 seseorang itu wajib mandi wajib pula,Ustaz Haji Mat Jais menegaskan, sebab2nya terdiri daripada 6 sebab. 3 sebab melibatkan lelaki dan perempuan iaitu kerana bersetubuh walaupun tidak keluar air mani,keluar air mani dan mati. Manakala 3 sebab lagi hanya melibatkan kaum perempuan sahaja,iaitu keluar darah haid,nifas dan melahirkan anak(wiladah).

Mandi wajib boleh dilakukan dimana2 dengan menggunakan air mutlak sama ada air telaga,air paip,sungai laut dan tasik.Bagi pasangan suami isteri yang bersetubuh pula,mereka tidak semestinya mandi selepas bersetubuh,tetapi diwajibkan mandi ketika ingin beribadat.

Selepas bersetubuh pula,jika ia dilakukan pada waktu malam,jika tidak mahu mandi wajib lagi, seelok2nya ambillah wuduk sebelum tidur itu adalah sunat,manakala tidak berwuduk sebelum tidur adalah makruh.


Rasulullah S.A.W Bersabda : " Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat, Sebaik-baik manusia itu adalah mereka yang memberi manafaat kepada manusia lain." [Hadith Riwayat Muslim]
 

gelagat......

ari ni aku nk cite gelagat anak buah aku ngan cucu aku....gambar ni diambil masa raye aritu....
al-kisahnye,SIL aku yg keje kt RIYADH teringin nk tgk laut waktu mlm.....so kami beramai2 pas jln raya trus g Pantai Puteri...menunaikan hasrat org jauh...

kami sekeluarga mmg tk blh tgk laut...so mcm lipas kudung ktorg trus ke pantai...tetiba checa menangis.....beria2 tk nk turun ke pasir....ktorg pn heran lah...knp checa nangis????rupa2nye dia geli ngan pasir......

nak dijadikan cite, cucu aku alias ahmad danial memujuk checa....ayat dia mcm ni

danial : checa mari lah jln...
checa : tk nk.....(rupa mcm nk nangis lg.....)
danial : jgn takut nnt amat pegang....
checa : ...diam ...sambil hulur tgn..

ktorg punye mcm nk pecah perut ketawa....
tengok je lah gambarnye yek...
 sesi memujuk......

 checa mula nk berjalan.....

 muka checa yg cuak....danial yg bertanggungjawab....

mereka dh berjalan.....
Nota:sesaje nk bercerita pasal keluarga plak....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...